God og tryg jul

Der er travlt i december, også for brandvæsenet. Derfor er starten på julemåneden en oplagt anledning til at få opsat eller testet røgalarmer i dit hjem.

Undgå brand i hjemmet

December er en travl måned. Det gælder også for brandvæsenet, der rykker ud til 35 pct. flere brande i private hjem i december end i en gennemsnitsmåned.

Derfor er juletiden en rigtig god anledning til at teste og sætte røgalarmer op i hjemmet. Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer.


Det kan du gøre:

•     Har du allerede røgalarmer, så tjek, at de er rengjorte, og at batterierne virker
•     Har du ikke røgalarmer, så sørg for at få sat nogle op


-  En  røgalarm  er  en  simpel  sikkerhedsforanstaltning, som  advarer dig, hvis der op- står brand, og kan på den måde være med til at redde værdierne i dit hjem og vigtigst af alt dit og din families liv, siger Mads Dalgaard,  forebyggelsesekspert  i  Beredskabsstyrelsen.

Når  der  opstår  en  brand,  spredes  røgen hurtigt, og den er farlig. Har du opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Det giver dig bedre mulighed for at forsøge at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og ringe 1-1-2.


Vær opmærksom i køkkenet og med de levende lys

Lidt under en tredjedel af alle brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet på grund af uforsigtighed særligt i forbindelse med madlavning. Det kan for eksempel være, at man  får  stillet en  gryde med madrester  eller lagt et  viskestykke fra sig på en tændt kogeplade.

Foruden de over 4.000 brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til om året, opstår der årligt over 45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv slukker branden uden brandvæsenets hjælp. Af de, som har oplevet en brand i egen bolig eller i nærheden, siger  mange, at branden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration.

- December er mørk og kold, og de fleste af os har mere travlt end normalt. Vi er mere indenfor,  hvor  der  tændes  op  i  brændeovnen, for de levende lys og for komfuret. Her er det ekstra vigtigt at være opmærksom og huske nogle enkle, gode råd. For eksempel skal man være ekstra opmærksom på ikke at glemme tændte, levende lys eller placere brandbare ting  på  kogepladen  eller komfuret, siger Mads Dalgaard.


 

Denne side er sidst opdateret: 29.11.2018