Pas på de levende lys

Normalt hylder vi de gode idéer og innovative løsninger i Danske Beredskaber. Men her i december beder vi dig tænke dig ekstra godt om, hvis din idé har med åben ild at gøre.

For landets kommunale beredskaber er december en af de travleste måneder på året. i julemåneden rykker beredskaberne ud til 35 procent flere brande i private hjem end i en gennemsnitsmåned.

Mange brande i december skyldes uforsigtighed med levende lys. Måske har man glemt at slukke kalenderlyset inden sengetid, eller der er gået ild i en tør juledekoration.

Du kan dog gøre meget selv for at forebygge, at den hyggelige julestemning ender i brand og et besøg af beredskabet. Danske Beredskaber har samlet fem gode råd til at komme sikkert gennem julen med levende lys.

  1. Forlad aldrig rummet, hvis der er levende lys tændt.
  2. Lav din juledekoration med omtanke. Pas på med brændbart pyntegrønt og nips i dekorationerne. Placer lysene med god afstand mellem hinanden og i holdere, som adskiller lyset fra pynten. Hold også sikker afstand mellem levende lys og pynt og gran.
  3. Lav en regel om, at den, der tænder for et levende lys, også skal huske at slukke det.
  4. Hav vand parat i nærheden. Stil en ekstra kande vand på bordet eller hav danskvand/sodavand i nærheden. Kulsyren kan hjælpe til med at få spredt væsken, hvis man ryster flasken ved evt. slukning.
  5. Hvis du bruger levende lys på dit juletræ, så fyld vand i din juletræsfod. Det holder grenene friske i længere tid og mindsker risikoen for, at de tørre grangrene futter af. Hav eventuelt gulvspanden stående fyldt i køkkenvasken, når lysene på træet er tændt.

Vi ønsker dig en rigtig god og brandsikker december! 

Pas på de levende lys
Hvis der går et lys op for dig i december - så husk at slukke det igen.